"Gayrimenkulde Ofis Geliştirme ve AND Kozyatağı Örneği" Paneli ve Teknik Gezisi
"Gayrimenkulde Ofis Geliştirme ve AND Kozyatağı Örneği" konulu panel ve teknik gezi 25 Kasım 2016’da AND Kozyatağı’nda gerçekleştirildi.
ULI Türkiye Young Leaders organizasyonuyla İstanbul’da iyi örnek kabul edilebilecek, bulunduğu yere katkı sağlayabilecek projeleri göz önüne sermek ve sektörle paylaşmak için düzenlenen “Gayrimenkulde Ofis Geliştirme ve AND Kozyatağı Örneği” konulu panel ve teknik gezi 25 Kasım 2016’da AND Kozyatağı’nda gerçekleştirildi.
AND Kozyatağı ekibiyle birlikte yaklaşık 1 saat süren teknik gezi boyunca; projenin lobisi, perakende alanları, ofis katları ve bodrum katı gezilerek bina ile ilgili genel bilgiler katılımcılara katarıldı. Lobinin dışarıya açık olduğu, herhangi bir güvenlikten geçmeden isteyen herkesin lobide çalışabileceği, bu özellikleriyle “welcoming” bir bina olduğunun altı çizildi. Kiracılardan Workinton’ın işlettiği toplantı odaları ve ortak çalışma alanları gezildi. Henüz kiralanmamış olan iki ofis katı gezilirken katların kiracıya shell & core olarak teslim edildiği, “village” olarak isimlendirilen özelliklli ofis katlarının olduğu, böylelikle iki katı birden kiralayan kullanıcıya kendi ofis alanından erişebileceği merdiven yapma ayrıcalığı sağlandığı belirtildi. Bodrum katta yer alan ve tepedeki ışıklıklar sayesinde gün ışığından yaralanacak şekilde tasarlanan yemekhane alanı ve haftanın 5 iş günü, günde 8 saat doktor ve ATT’nin bulunduğu revir alanı gezildi.
Teknik geziden sonra katılımcılar için düzenlenen panelde AND Kozyatağı örneği özelinde binanın paydaşları olan geliştirici, mimar, kiracı bakış açılarıyla ofis geliştirme süreci anlatıldı.
Proje yatırımcısı ve geliştiricisi olan AND Gayrimekul Genel Müdürü Ali Baki Usta, Proje Geliştirme Yöneticisi Burcu Başar ve Bina Yöneticisi İzlem Ocak; geliştirme sürecinin en başından başlayarak mimari brief oluşturma sürecini, mimar seçim sürecini, süreçte alınan danışmanlık hizmetlerini, geliştirme sürecinin ana unsurları ile sonuçlarını ve bina yönetimi yaklaşımını ortaya koydu.
Paneldeki ilk sözü alan Ali Baki Usta yola nasıl çıktıklarını; Anadolu Grubu’nun sektörlerdeki başarılarını gayrimenkul sektörüne taşıma hedefiyle 1 Kasım 2011 yılında AND Gayrimenkul’ü kurduklarını anlattı. Türkiye gayrimenkul sektöründe farklı bir duruş ortaya koyduklarını dile getiren Usta, şirketin ilk projesi olan AND Kozyatağı için yatırım kararı alma sürecinde çok sayıda araştırma yaptırdıklarını ve atıl durumda olan bir binanın kente yeniden kazandırılması için tüm geliştirme sürecini titizlikle ele aldıklarını belirtti.
Katılımcılara mimari brief sürecini aktaran Burcu Başar, briefi “kullanıcı dostu, verimlilik ve sürdürülebilirlik” olmak üzere 3 anahtar kelime ile özetleyebileceklerini belirtti. Süreç boyunca kiralama danışmanlarından, sektör profesyonellerinden ve ofis kullanıcılarıyla yapılan araştırmalardan faydalanıldığını belirten Başar, brief oluşturulurken ayrıca potansiyel kullanıcıların ve yaşam başladıktan sonraki bina yönetiminin de göz önünde bulundurulduğunu söyledi.
Panelde, AND Kozyatağı’nın mimar seçim sürecinde uluslararası 6 firmanın katıldığı bir davetli yarışma organize edildiği ve bu yarışmayı briefi en iyi anlayan mimar olan HPP International’ın kazandığı belirtildi. HPP’nin önerdiği projenin “modern” ve “zamansız” bir proje olarak öne çıktığının altı çizildi.
Proje Geliştirme Yöneticisi Burcu Başar ayrıca, “AND Kozyatağı’nı hayata geçirmeye karar verdiğimiz ilk günden beri profesyonelliğe çok önem veriyoruz. Tüm geliştirme süreci boyunca enerji, yangın, güvenlik, işletme, İSG, asansör gibi 41 farklı konuda her işin uzmanıyla çalışıyoruz.” dedi. AND Gayrimenkul olarak yola çıktıkları bu vizyon ile birçok başarıya imza attıklarını, AND Kozyatağı’nın temeli atılmadan “Leed Platinum Ön Sertifikası”nı aldığını, Cityscape ve International Property Awards’ta toplam 7 uluslararası ödüle layık görüldüğünü belirtti.
AND Kozyatağı’nın Bina Yöneticisi İzlem Ocak ise benimsedikleri Yap-Yaşat felsefesinden bahsederek; geliştirdikleri projelerle yaşamı kolaylaştırmayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda AND Gayrimenkul markası olan proje yönetim şirketi GRID ile AND güvencesini uzun yıllar boyunca sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.
“AND Kozyatağı’nda yaşamın başladığı Aralık 2015’ten beri, binadaki keyifli anların artmasını sağlamak ve kullanıcıları AND ailesinin bir parçası haline getirmek istiyoruz, her ayın bir Pazartesi günü düzenlediğimiz “Happy Monday” günleri ile kullanıcıları iş hayatındaki stresli ortamdan biraz olsun uzaklaştırmaya çalışıyoruz.” dedi. Ayrıca binaya ruh katmak için 3 adet sanat eseri tasarlatıldığını belirten Ocak, binanın temel özellikleri olan “zamansızlık” ve “misafirperverlik” kavramlarının bu sanat eserlerinin de briefini oluşturduğunu belirtti.
AND Kozyatağı’nın mimarı olan HPP Ofis Yöneticisi Buğrahan Şirin, projedeki genel mimari yaklaşımı ve tasarım sürecini anlatırken İstanbul’daki diğer ofis projelerine yer verdi. AND Kozyatağı’nı teknik kapasitesi yüksek, verimli kat planlarına sahip ve yeşil bina yaklaşımı ile tasarladığını söyleyen Şirin, AND Kozyatağı için “Zarafet sadeliğin içinde gizli...AND Kozyatağı da İstanbul kentsel dokusu içerisinde sadeliği ile dikkat çeken cezbedici bir proje.” dedi.
Sektörde pek çok farklı ofis binasının da kiralama sürecini yürüten kiralama danışmanı CBRE Türkiye Direktörü Sedef Aslan ise, global firmaların kiralama yaparken dikkate aldığı kriterleri ve AND Kozyatağı’nda yapılan kiralama işlemi özelinde deneyimlerini paylaştı. Kiralama yapan firmaların öncelikle insan faktörüne odaklandıklarını ve çalışan memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. “Müşterilerimiz, mevcut ofislerinde kalmak veya yeni bir ofise taşınmak konusunda harekete geçmeden önce, bizim gibi profesyonel danışmanlara maliyet analizi yaptırarak nasıl bir yön çizeceklerine karar veriyorlar. Tasarruf tedbirleri dışında müşterilerimiz mimari verimlilik, ulaşım, bina/çevre konforu ve otopark gibi kriterleri dikkate alıyor.” dedi. AND Kozyatağı’nın ise tüm bu kriterleri karşılaması nedeniyle sektörde ofis arayışında olan Nielsen firması tarafından tercih edildiğini ve şu anda da firmadan kullanıcı olarak çok güzel geribildirimler aldığını belirtti.
Panel ve teknik gezi, Sur Yapı, Rönesans Gayrimenkul, Amstar Yatırım gibi gayrimenkul sektörünün önemli firmalarından panele katılan profesyonellerin sohbetleriyle noktalandı.